Autorităţile vor să “înceteze de comun acord” contractul cu Bechtel, compania americană căreia statul i-a încredinţat direct, în urmă cu nouă ani, contractul pentru construirea Autostrăzii Transilvania (Braşov-Borş).

Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional, a declarat pentru gândul că aşteaptă, în cursul săptămânii viitoare, răspunsul Bechtel la scrisoarea prin care a anunţat compania americană intenţia statului român de a încheia contractul “de comun acord” cu compania americană.

“Nu mai avem bani, schimbăm mecanismul de finanţare. Avem un caz fortuit. Ei au înţeles”, a spus Şova. În ianuarie, la audierile din Parlament, Şova a precizat că “singura soluţie” pentru Autostrada Transilvania o reprezintă parteneriatul public-privat sau concesiunea.

Întrebat dacă România nu riscă să plătească despăgubiri de sute de milioane de euro în cazul încetării contractului cu compania americană, Şova s-a eschivat de la un răspuns concret.

“Acest contract a fost negociat (în 2011 n.n.) de doamna ministru Boagiu în proporţie de 60%. De obicei, astfel de clauze sunt subînţelese. Acum nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, a spus Şova.

În prezent, din totalul celor 415 km proiectaţi, au fost deschişi circulaţiei doar 52 de km, între Câmpia Turzii şi Gilău, suma totală încasată de Bechtel de la statul român se ridică la aproape 1,5 miliarde euro.

În prezent, singurul tronson pe care mai lucrează, teoretic, compania americană Bechtel este Suplacu de Barcău-Borş, însă din primăvara anului 2011 ritmul lucrărilor a încetinit vizibil, potrivit informaţiilor furnizate gândul la finele anului trecut de Nicolae Tivadar, primarul localităţii Suplacu de Barcău.

Anca Boagiu: La renegociere, problemele din contractul cu Bechtel au fost rezolvate

Contactat de gândul, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, spune că după renegocierea contractului cu Bechtel în 2011, Bechtel a renunţat la construcţia a şase tronsoane din Autostrada Transilvania, iar pentru segmentul pe care Bechtel mai execută lucrări – Suplacu de Barcău-Borş – costul per kilometru construit a scăzut de la 25 la 6,9 milioane de euro, în conformitate cu standardele de cost pentru autostrăzi.

Boagiu consideră că în prezent România are un “contract corect” cu Bechtel, comparativ cu cel încheiat în 2003, p rin care costurile totale pentru Autostrada Braşov-Borş ar fi depăşit 9,9 miliarde de euro.

Ea crede că în prezent autorităţile ar trebui să se preocupe de lucrările la coridorul IV de autostradă Constanţa-Nădlac.

“Dacă eşti sănătos la cap, te ocupi de lucrările la coridorul IV paneuropean. Nu este posibil ca execuţia autostrăzii Sibiu-Piteşti să rămână blocată pentru că avem avioane în cap”, a declarat Anca Boagiu.

Nazare: Dacă se reziliază contractul cu Bechtel, statul riscă să plătească despăgubiri de 500 milioane euro

La rândul său, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a avertizat că în cazul în care contractul cu compania americană ar fi reziliat, statul român ar putea fi nevoit să plătească despăgubiri de 500 de milioane de euro.

“Retorica ambiguă a domnului ministru mă face să cred că încă nu i-a intâlnit pe reprezentanţii Bechtel şi nici nu a citit contractul. Ar fi aflat pe această cale că Bechtel poate invoca la reziliere o clauză de aproximativ 500 milioane euro. Poate că domnul Şova a bugetat aceşti bani pe undeva şi de aceea este aşa încrezător”, a scris Nazare, pe Facebook.

În 2011 ministrul Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu, a renegociat contractul cu Bechtel.

Astfel, compania americană mai construieşte doar cei 64 de km de pe tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, restul tronsoanelor de la Braşov-Suplacu de Barcău putând fi relicitate fără costuri suplimentare pentru România.

Pentru cei 64 de km a fost stabilit, după renegociere, un preţ maxim de 6,9 milioane euro/km, corespunzător cu standardele de cost în domeniu.

Primii 18 km din tronsonul Suplacu de Barcău-Borş urmau să fie deschisi circulaţiei la sfârşitul lui 2012, iar tot tronsonul la finele lui 2013.

Şova a declarat recent că România mai datorează Bechtel pentru lucrări deja efectuate o sumă de 50 de milioane euro, valoare bugetată pentru anul acesta.

Sursa: www.gandul.info 18.02.2013


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Interesante si Utile pentru Dvs

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.