Folosirea unor materiale reci pentru construcţia de străzi sau trotuare este un mod eficient de a “răci” oraşele, adică de a reduce temperaturile foarte mari din timpul sezonului cald, când, în orice oraş, ai senzaţia că te coci. Aceasta este concluzia unui studiu recent, realizat pe un proiect-pilot, derulat în Atena, Grecia.

Oraşele au reputaţia unei saune uscate, din cauza temperaturilor accentuate de materialele care compun construcţiile, dar mai ales străzile şi trotuarele – în oraş va fi mereu mai cald decât într-o zonă rurală din apropiere. Fenomenul are, de fapt, o combinaţie de cauze: activităţile urbane umane (traficul, în special, dar şi utilizarea aerului condiţionat), circulaţia precară a curenţilor de aer, absorbţia căldurii de către clădiri, care menţin aerul încins, drumurile etc. Cu schimbările climatice pe care deja le simţim şi care se vor accentua în viitor, această stare de fapt din zonele urbane, mai ales din oraşe aglomerate, se va înrăutăţi. Astfel că oamenii de ştiinţă s-au gândit că o modalitate de a reduce aceste temperaturi ridicate din timpul verilor urbane ar fi utilizarea unor materiale de construcţie care absorb foarte puţin sau deloc radiaţie solară – aşa-numitele materiale reci.

Aceste materiale pot fi folosite pentru a pava străzile şi trotuarele deja existente (prin înlocuirea materialelor clasice utilizate iniţial), iar studiul citat s-a concentrat exact pe acest aspect: a urmărit evoluţia temperaturii în zona unui parc din capitala Greciei, Atena, unde au fost instalate astfel de pavaje reci, pe o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi (iar pavajul iniţial era din asfalt, ciment şi alte materiale de culoare închisă). Noul pavaj avea culoarea galben pal şi o capacitate ridicată de reflectare a radiaţiei solare.

Cercetătorii au analizat condiţiile climatice de dinainte şi de după instalarea pavajului rece şi au evaluat modificările identificate. Concluzia analizelor a fost că temperatura de suprafaţă a fost redusă cu 12 grade Celsius, iar cea din aer cu 1,9 grade Celsius, în zona unde au fost puse aceste pavaje speciale – adică partea centrală a parcului, în perioada zilei cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate.

Mai mult decât atât, şi confortul vizitatorilor parcului s-a schimbat în bine de la instalarea noilor pavaje galbene: numărul acestora a crescut şi oamenii au spus că nivelul de căldură din parc este, acum, suportabil, ba chiar plăcut. Impactul pavajelor reci poate depinde, însă, de condiţii meteo locale – spre exemplu, eficacitatea lor poate fi serios alterată şi redusă de vânturile puternice. Totodată, în verile mai puţin calde, nu se resimte niciun efect (practic, un mic efect există, dar este imperceptibil simţurilor, doar calculele îl pot detecta şi ar fi extrem de mic) şi, de asemenea, aceste pavaje nu ajută la reducerea temperaturilor în timpul sezonului de iarnă.

Sursa şi foto: ENN, Cool Paving


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Interesante si Utile pentru Dvs

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.