Permisul de conducere nu se va mai putea obține fără absolvirea a 10 clase, vor fi mai dese controalele medicale pentru șoferii în vârstă, iar cei cu abateri repetate vor fi consiliați psihologic. Sunt câteva dintre schimbările care se vor aplica în următorii patru ani.

Românii care nu au terminat zece clase nu vor putea avea permis de conducere, potrivit Strategiei de Siguranță Rutieră aprobată deja de Executiv.

Cristian Stoenescu, instructor auto: Eu am avut cursant cu două clase. Dar, vă spun sincer, avea cunoștințe mai multe decât unul cu liceu. Proba practică a examenului de conducere ar urma să fie monitorizată video, anunță autoritățile.

Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor: Planul vizează dotarea vehiculelor cu niște sisteme speciale, pe de-o parte, pe de altă parte exemenele pentru obținerea atestatelor profesionale deja sunt montirozate video.

Viitorii șoferi sunt de acord cu noile reguli. Speră ca astfel numărul accidentelor să scadă:

  • Să fie o evaluare ceva mai obiectivă. Se aud o grămadă de povești și atunci, când ai o cameră… poate se termină cu evaluările astea subiective.
  • Mulți pot da mită polițistului și așa nu vor mai fi mulți șoferi care nu știu să conducă.

Noua strategie prevede schimbări și pentru mașini. Peste câțiva ani autoturismele ar putea fi dotate cu sisteme inteligente care vor opri motorul, dacă șoferul a băut alcool.

Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor: Ar putea fi o condiție de dotare în vederea omologării pentru admiterea în circulație, care să poată fi introdusă de la nivel european dar și național, în viitor.

Autoritățile vin cu reguli noi pentru șoferi, dar și cu promisiuni noi. Anul viitor vom depăși 1.000 de km de autostradă, după ce anul acesta s-au deschis doar 18 km.

Sorin Bușe, ministrul transporturilor: Anul viitor o să fie 150, i-am numărat, i-am reconfirmat. Până în 2018 o să depășim cei 1.000 de kilometri.

Cinci oameni mor în fiecare zi în accidente rutiere, arată statisticile. Autoritățile speră să reducă la jumătate numărul victimelor odată cu noile reguli.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.