Există foarte puțini conducători auto care nu au fost niciodată opriți în trafic de agenții rutieri. Totodată, există însă și foarte mulți șoferi care nu știu care le sunt sunt drepturile și ce obligații are polițistul atunci când îi oprește. Iată mai jos, câteva condiții, pe care trebuie sa le îndeplinească un polițist atunci când vă oprește și ce trebuie sa faci TU, ca șofer.

important politia rutiera te oprește un polițist

1. Agentul trebuie sa se prezinte (ai dreptul să-i ceri legitimația, să ți-o arate).

2. Să-ți spună motivul opririi (care este motivul: filtru organizat și ce caută ei, sa zicem, alcool, benzina sau dude).

3. Dacă este filtru, ai dreptul să ceri ordinul de serviciu în care trebuie să se regăsească data și între ce ore au voie să facă filtru, străzile pe care acționează și numele persoanelor care participă din echipaj.

Nu întotdeauna există un astfel de ordin de serviciu şi ar trebui să ştie că polițistul te poate opri doar pentru verificarea documentelor. Şi asta o spune legea, mai exact art. 182 din HG 1391 care arată cam aşa:

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, PRECUM ŞI PENTRU VERIFICAREA DEȚINERII DE CĂTRE CONDUCĂTORII VEHICULELOR A DOCUMENTELOR PREVĂZUTE DE LEGE.

4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite să se oprească mașini și apoi să se caute motive de amendă).

5. Deci, la oprire, se comunică șoferului motivul și nu poți fi sancționat decât pe acel motiv (asta dacă nu cumva ai portbagajul plin cu arme și două cadavre legate la spate).

6. La amendă ai două locuri unde semnezi: unul prin care recunoști fapta și al doilea că iei la cunoștință de amendă, deci puteți să semnați ca luați la cunoștință de amendă, dar să nu recunoașteți fapta, și să-l convocați la tribunal sub asistență juridică pe dumnealui.

7. CEL MAI IMPORTANT: ori de câte ori aveți un necaz cu poliția, fie noapte, fie zi, puteți să sunați la 112 (Apel Național de Urgență) și să spuneți că sunteți abuzat de echipajul care v-a oprit.

8. Fiți înțelegători cu polițistul: totuși stă pe stradă de atâta timp (asta dacă nu începe să abereze). Polițiștii de pe radare nu mai au voie să dea filmul înapoi. Deci, dacă vă opresc și știți ca nu ați comis-o prea rau, le cereți ferm să vă arate:

A. Legitimația care atestă ca au dreptul de a lucra pe mașina de radar care să aibă vizele la zi.

B. Copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul și seria aparatului.

C. Legitimația care atestă faptul că are dreptul de a conduce mașina ministerului de interne, legitimație care să fie vizată.

D. Dacă mai fac scandal, le cereți să vă arate „ordinul de serviciu”. Este un fel de foaie de parcurs în care scrie unde au voie să își desfășoare activitatea respectivă. Aceste acte trebuie să fie întotdeauna asupra agentului de pe radar, dar faptul că-l mai întrebi de ele de cele mai multe ori duce la un simplu avertisment pentru tine, pentru că… ghiciți? De multe ori, aceste acte nu prea se găsesc asupra echipajului.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.